JAK PRACUJE SYSTEM ANSUL R-102 ?
1. W chronionej strefie powstaje pożar.
2. Czujniki temperaturowe automatycznie uruchamiają system gaśniczy. W przypadku zauważenia pożaru system może być uruchomiony ręcznie, poprzez pociągnięcie ręcznego uchwytu wyzwalającego system.
3. Z chwilą zadziałania systemu urządzenia zostaną automatycznie odcięte od źródeł zasilania (opcja: energia; gaz).
4. Środek gaszący jest rozpylany na urządzenia oraz w okap i instalację wyciągową (tzw. dukty wentylacyjne).
5. Środek gaśniczy oraz gorący tłuszcz tworzą formę piany, która zapobiega wyzwalaniu się palnych oparów i zapobiega ponownemu zapłonowi. Tłuszcz zostaje odizolowany od dostępu powietrza (tlenu), co powoduje ugaszenie ognia.
Piana jest łatwo zmywalna i nieszkodliwa, producent zaleca jednak, aby wszelkie prace przy czyszczeniu urządzeń po wyzwoleniu systemu wykonywać w gumowych rękawiczkach.
STAŁE SYSTEMY GASNICZE DLA ZABEZPIECZENIA PROFESJONALNYCH KUCHNI I URZADZEŃ GASTRONOMICZNYCH: ANSUL R-102, PIRANHA
Systemy ANSUL R-102 oraz PIRANHA firmy ANSUL zostały zaprojektowane specjalnie dla zabezpieczenia p. pożarowego urządzeń gastronomicznych oraz wentylacyjnych w profesjonalnych kuchniach restauracji czy hotelach.
Systemy te są instalowane w okapach kuchennych a ich zadaniem jest zabezpieczenie urządzeń technologicznych znajdujących się bezpośrednio pod okapem oraz elementów okapu takich jak filtry przeciw tłuszczowe czy dukty wentylacyjne biegnące od okapu do instalacji wyciągowej. Systemy są instalowane na okapie i w jego wnętrzu w taki sposób, że nie wpływają w negatywny sposób na przebieg procesu przygotowania posiłków, a także nie ograniczają wydajności systemu filtracji i wyciągowego.
Rys.1 Przykładowy system ANSUL R-102 chroniący trzon kuchenny.
1. Zespół czujników termicznych
2. Centralka systemu
3. Układ dysz do ochrony urządzeń gastronomicznych
4. Urządzenia gastronomiczne umieszczone pod okapem
System bazuje na nowoczesnym ciekłym środku gaśniczym, jakim jest płyn ANSULEX low pH, opracowany przez firmę ANSUL specjalnie do gaszenia palącego się tłuszczu. Ansulex low pH jest czystym i bezpiecznym środkiem gaśniczym, o pH zbliżonym do neutralnego, którego działanie nie wpływa negatywnie na gaszone urządzenia (nie pozostawia śladów na ich powierzchni, ani nie działa korozyjnie na ich strukturę) jest łatwy do usunięcia przy pomocy czystej wody, nie jest żrący i nie wpływa na zdrowie obsługi. Wszystko to powoduje, że ponowne uruchomienie kuchni po wystąpieniu pożaru i zadziałaniu systemu może nastąpić bardzo szybko. Wszystkie elementy systemu wykonane są ze stali nierdzewnej, co powoduje łatwość ich utrzymania w czystości. Instalacja systemu jest prosta w utrzymaniu i serwisie.